Gå direkt till innehåll
Foto: Christer Westlund
Foto: Christer Westlund

Pressmeddelande -

Riksbyggen får driftsansvar för Sveriges största bergvärmeanläggning

Den 8 juni inviger Panncentralen Frölundaborg i Göteborg för Sveriges största bergvärmeanläggning för bostäder. Riksbyggen har tecknat avtal med Panncentralen Frölundaborg om fullt driftsansvar för den nya anläggningen som ska förse cirka 2 000 bostäder med värme.

– Vi är mycket glada över förtroendet att få det operativa driftansvaret för en bergvärmeanläggning av den här storleken. Det är stor investering som Panncentralen Frölundaborg har gjort och som kommer att leda till en minskning av koldioxidutsläppen med 78 procent, säger Annelie Nergård, marknadsområdeschef för Riksbyggens fastighetsförvaltning i Göteborg.

Panncentralen Frölundaborg är en ekonomisk förening som bildades 1959. Syftet var att lösa uppvärmningen av intilliggande fastigheter med en gemensam panncentral.

Föreningen består av Riksbyggenföreningen brf Göteborgshus 26, HSB-föreningarna brf Täppan och brf Skörden samt ytterligare en bostadsrättsförening och åtta privata fastighetsägare. Föreningen levererar också värme till Familjebostäder och Göteborgs kommun.

Riksbyggen har sedan tidigare förvaltat anläggningen och får nu även uppdraget att sköta den nya anläggningen. Bergvärmepumpens toppeffekt är 3,2 MW och kan tillsammans med fjärrvärme leverera hela 6 MW.

– Uppdraget innebär bland annat säkerställande av värmeleverans till panncentralens anslutna hushåll samt optimering av anläggningens funktion i aspekterna miljö, ekonomi och effektivitet, berättar Robin Dunborg, ansvarig driftsingenjör på Riksbyggen.

Panncentralen Frölundaborg är ett unikt samarbete mellan privata fastighetsägare, och bostadsrättsföreningar hos Riksbyggen och HSB. Den förser sammanlagt cirka 2 000 lägenheter med värme.

Torsdag den 8 juni 2017 sker invigningen, vid Panncentralen på Marklandsgatan 23. 

Se program för invigningen.

12.00 Invigning för inbjudna gäster. 

14.00-18.00 Öppet hus.

För mer information:
Annelie Nergård, marknadsområdeschef för Riksbyggens fastighetsförvaltning i Göteborg, 076-786 34 68

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38