Gå direkt till innehåll
Positivt att energikraven för byggnader skärps

Pressmeddelande -

Positivt att energikraven för byggnader skärps

Boverket har idag lagt fram sitt förslag på nya energikrav för byggnader. Från 2017 blir kraven i princip oförändrade men från 2021 sker en allmän skärpning.

Regeringen fattade i december beslut om en ändring i plan- och byggförordningen, PBF. Ändringen medför att det övergripande ramverket för nära-nollenergibyggnader är definierat.

– Det Boverket nu föreslår är en tvåstegsraket där den stora förändringen inte kommer förrän 2021. Det gör att det finns tid att ställa om till de nya kraven, vilket är viktigt med tanke på de långa ledtider som det ofta är i byggbranschen. Lägre energianvändning i byggnader är ett viktigt steg mot ett mer hållbart samhälle, säger Mari-Louise Persson, energistrateg på Riksbyggen.

Enligt förslaget kommer kraven att bli olika för olika typer av byggnader. Byggnader som värms med el kommer att få tuffare krav jämfört med byggnader som värms med andra energislag.

– Det är bra att vi i större utsträckning börjar fokusera på hur byggnadens energianvändning påverkar energisystemet i stort. Det vore även bra om effektkravet hamnade mer i fokus eftersom det blir allt viktigare när på året och när på dygnet vi använder energi, säger Mari-Louise Persson.

För mer information:
Mari-Louise Persson, energistrateg på Riksbyggen, 08-698 41 74
mari-louise.persson@riksbyggen.se

Ämnen


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38