Följ Riksbyggen

Ny rapport: Åtgärder för Järvafältet kan ge samhällsvinster på 80 miljarder kronor

Pressmeddelande   •   Dec 02, 2017 14:00 CET

Rapporten ”Den inkluderande staden” är beställd av Riksbyggen, Hyresgästföreningen och ByggVesta. I rapporten presenterar Stefan Fölster tio punkter hur områden som kännetecknas av utanförskap kan utvecklas genom stadsutveckling med både fysiska och sociala åtgärder.

– Analysen, som baseras på robust internationell forskning, visar på de stora värden som skapas genom rätts sorts insatser. Till exempel genom att skapa fler arbetsplatser, bilda ett gemensamt utvecklingsbolag för få fram fler bostäder med olika upplåtelseformer och satsa på att bygga ihop stadsdelarna fast de tillhör olika kommuner, säger Stefan Fölster.

Runt Järvafältet finns fem kommuner som angränsar mot varandra och i dessa finns stadsdelar som präglas av utanförskap och socioekonomiska utmaningar.

Riksbyggen, Byggvesta och Hyresgästföreningen såg ett värde i att låta en av Sveriges mest framstående forskare försöka identifiera utgångspunkter för att kunna arbeta med det som författaren själv kallar för ”Den inkluderande staden” med Järva Storstad som det konkreta exemplet. Det behövs forskning i frågorna som kan påverka stadsdelar i positiv riktning.

Baserat på forskningslitteratur och med internationella utblickar som exempel har författare Stefan Fölster arbetat med att beskriva frågor som rör stadsutveckling ur ett nationalekonomiskt perspektiv. Genom att beskriva samhällskonsekvenserna av att inte satsa i så kallade utanförskapsområden, sätter han fingret på komplexiteten i frågorna.Med vårt gemensamma bidrag till ”Den inkluderande staden”, välkomnas en diskussion om dessa frågor och en förhoppning om att fler röster och perspektiv får och vill komma fram.

Länk till rapporten

Länk till debattartikel

För mer information:
Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet, 070-3043160

Carl-Henrik Appel, Regionchef Stockholm, Uppsala, Norrland, affärsområde Bostad
Carl-Henrik.Appel@riksbyggen.se

Marcus Svensson, VD Byggvesta Development
Marcus.svensson@byggvesta.se

Jonas Nygren, Förbundschef Hyregästföreningen
jonas.nygren@hyresgastforeningen.se

Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.