Följ Riksbyggen

Hett att basta i Riksbyggens äggformade bastu i Kiruna

Pressmeddelande   •   Maj 26, 2017 10:00 CEST

Riksbyggens Solar Egg (Solägget) lockar många bastubadare och bokningsläget under den kommande månaden visar att det är fullbelagt. Den internationella uppmärksamheten kring Solar Egg fortsätter också, senast har bland annat ansedda Time Magazine skrivit om konstverket.

– Det är mycket glädjande att så många vill använda bastun och att det inte ”bara” blir ett konstverk. Tanken med projektet var från första början att lyfta fram Kiruna-andan och skapa förutsättningar för samtal kring den kommande stadsomvandlingen, säger Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef på Riksbyggen.

Solar Egg har skapats av konstnärsduon Bigert & Bergström och är ett konstverk som speglar sin omgivning och fångar den varma Kiruna-andan. Solar Egg har skapats för att visa att inom Riksbyggens roll som samhällsutvecklare så handlar det om mer än att bygga och förvalta bostäder.

– Den internationella uppmärksamheten blivit större än någonsin vågade hoppas på. Utan överdrift kan vi idag konstatera att Solar Egg bidrar till att sätta Kiruna på kartan vilket också var ett av syftena med konstverket. Cirka 200 redaktionella titlar och tusentals poster i sociala medier har publicerat över hela världen, berättar Mathias Sandberg.

Riksbyggen och LKAB har ingått avtal om 250 nya bostadsrätter i Malmfälten under tio år. Först ut är Brf Fjällvyn med 47 bostadsrätter vid foten av skidbacken i Luossavaara. Byggstart planeras till hösten 2017 och inflyttning under första halvåret 2019.

Solar Egg, som är 5x4 meter stort, har ett skal av guldpläterat rostfritt stål som speglar staden och den omgivande naturen. Skalet som är självbärande består av 69 bitar och kan demonteras och flyttas runt mellan unik fjällnatur och Malmfältens nya stadsmiljöer. Inuti värms ägget av ett vedeldat bastuaggregat med formen av ett hjärta.

För mer information:

Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef på Riksbyggen Stockholm/Uppland/Norr, 08-553 635 11

Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.