Gå direkt till innehåll
De två försvunna figurerna är skapade av skulptören Anders Olson. Väktaren, till vänster i bild,  bar vid försvinnandet kapprock, mössa och träskor. Till höger i bild Poliskonstapeln iförd uniform m/26.
De två försvunna figurerna är skapade av skulptören Anders Olson. Väktaren, till vänster i bild, bar vid försvinnandet kapprock, mössa och träskor. Till höger i bild Poliskonstapeln iförd uniform m/26.

Pressmeddelande -

Efterlysning: Två poliser stulna från gamla polishuset i Davidshall i Malmö

De två polisfigurerna i porten till det tidigare polishuset vid Davidshallstorg är försvunna från sina posteringar. De båda poliserna är skapade av skulptören Anders Olson och har stått på sina poster sedan 1934 när byggnaden, som Riksbyggen omvandlar till bostäder, stod klar. Riksbyggen tar nu allmänheten till hjälp och utfärdar nu en hittelön om 10 000 kronor för tips som leder till att poliserna återfinns i oskadat skick.

– Vi är verkligen ledsna över att de båda polisfigurerna blivit stulna. De är en viktig del av byggnadens historia och skapades av en av dåtidens stora skulptörer i Malmö. I hela projektet med att förvandla det tidigare polishuset till bostäder har bevarandet av historien varit en viktig del och därför vill vi så gärna ha våra poliser tillbaka, säger Emil Nilsson, projektledare för Riksbyggens Brf NEO Davidhall.

Den ena av de försvunna figurerna är Väktaren, till vänster i bild, som vid försvinnandet bar kapprock, mössa och träskor. Den andre är Poliskonstapeln, till höger i bild, som vid försvinnandet bar uniform m/26 med dubbelradig rock och skärmmössa samt stövlar. Upphovsmakare till de två poliserna är Anders Olson (1880 – 1955), som stått för flera andra offentliga utsmyckningar runt om i Malmö. Händelsen är polisanmäld men några spår efter de försvunna poliserna finns i dagsläget inte.

Hittelön på 10 000 utbetalas till den som kan ge upplysningar som leder till att poliserna hittar hem till Davidshall. Upplysningar lämnas till emil.nilsson@riksbyggen.se.

Snart inflyttning
Riksbyggens Brf NEO Davidshall kommer att bestå av sammanlagt 122 bostadsrätter. Inom föreningen finns en stor variation i storlek och utformning av lägenheterna, från paradvåningar i Polishusets gamla delar till helt nyproducerade lägenheter i husen som uppförs på gården. Inflyttningen närmar sig och kommer att start under 2021. Det gamla Polishusets arkitektur har kärleksfullt bevarats och även de nybyggda husen har inspirerats av dåtiden.

För mer information:
Emil Nilsson, projektledare på Riksbyggen, 040- 10 94 65
emil.nilsson@riksbyggen.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38

Relaterat innehåll