Gå direkt till innehåll
Earth Hour 2017: Belysning i topp bland bostadsrättsföreningarnas hållbarhetsåtgärder

Pressmeddelande -

Earth Hour 2017: Belysning i topp bland bostadsrättsföreningarnas hållbarhetsåtgärder

Byte till energisnåla ljuskällor är en av de mest populära hållbarhetsåtgärderna bland bostadsrättsföreningarna som förvaltas av Riksbyggen. I år är det tionde gången som Earth Hour genomförs och Riksbyggens energistrateg Mari-Louise Persson vill i samband med det inspirera fler bostadsrättföreningar att byta till energisnåla ljuskällor.

– Det är en åtgärd som både är enkel att genomföra och ger ett konkret resultat, både när det gäller att minska energianvändningen totalt i samhället och minskade elkostnader för bostadsrättsföreningen, säger Mari-Louise Persson.

Varje år sammanställer Riksbyggen bostadsrättsföreningarnas hållbarhetsåtgärder. I den senaste sammanställningen kom byte till energisnåla ljuskällor på en andra plats på tio i topp listan, efter byte till ett elavtal som innebär el från förnyelsebara källor.

– Belysning är en av de åtgärder som vi trycker lite extra på just nu med anledning av Belysningsutmaningen som Riksbyggen antog under 2016, säger Mari-Louise Persson.

Lördag 25 mars 2017 klockan 20.30-21.30 lokal tid tar världen ställning för planeten under miljömanifestationen Earth Hour.

Lönsamt byte
En glödlampa kostar cirka 500 kr mer under livstiden jämfört med en LED-lampa. Idag finns alternativa ljuskällor som använder upp till 80 procent mindre el samtidigt som de kan hålla 15 gånger längre. Vid ett byte till LED-lampor slipper föreningen byta lampor lika ofta. Det är en fördel inte minst när det gäller utebelysningen som kan vara extra krånglig att byta.

Det ska vara lätt att göra rätt
Riksbyggens enkla miljöidéer underlättar för bostadsrättsföreningarna att i sin vardag bidra till ett mer hållbart samhälle. Nedan finns några exempel på Riksbyggens enkla miljöidéer:

Minska den onödiga energianvändningen
Mycket energi används till ingen nytta när vi sover, gå därför på en nattvandring. Syftet med att göra en nattvandring är att hitta områden där det används energi i onödan. En del saker kanske till och med kan stängas av helt under delar av dygnet eller året.

Byt ut gamla tvättmaskiner och torkutrustning i tvättstugan
Tvättmaskiner har blivit betydligt mer energieffektiva genom åren. Idag förbrukar de bara hälften så mycket el jämfört med för tio år sedan.

Installera solceller
Med hjälp av solceller som installeras på taket eller fasaden kan föreningen använda solens strålar för att producera en del av elen som används i huset. Åtgärden passar extra bra att genomföra i samband med takrenovering, men funkar även att installera på ett redan renoverat tak.

Hyr en bikupa – bin minskar kraftigt runt om i världen och det är tack vare dem som vi har mat på bordet. Ni kan hjälpa dem med bostäder genom att hyra en bikupa, på så vis är ni med och bidrar till en hållbar utveckling samtidigt som ni får ta del av honungsskörden.

Dela på saker – att dela på saker är ett effektivt sätt att spara på jordens resurser. Istället för att alla har en borrmaskin som endast används 15 minuter under sin livstid kan vi dela på det vi har. Tänk funktion istället för ägande.

Tips och inspiration kring Riksbyggens enkla miljöidéer finns även i podden Hållbart med Charlotta Szczepanowski, hållbarhetschef på Riksbyggen.

För mer information:
Mari-Louise Persson, energistrateg Riksbyggen, 08-698 41 74
Charlotta Szczepanowski, hållbarhetschef Riksbyggen, tel 08-698 41 42

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38